Toleransi antara Agama: Analisis terhadap Jaminan Keamanan Umar ke atas Islamicjerusalem - Nor, Mohd Roslan Mohd; Ibrahim, Muhammad Khalis (Centre of Quranic Research (CQR), University of Malaya, 2020)
Asia Tenggara telah dihiasi dengan masyarakat berbilang kaum, pelbagai budaya dan pelbagai agama. Oleh itu, adalah jelas bahawa Asia Tenggara ini terdiri daripada negara-negara dengan pelbagai penganut agama. Malangnya, di sesetengah negara, agama telah 'digunakan' sebagai penghalang untuk mendapatkan keamanan dan kestabilan. Berhubung dengan ini, keadilan adalah aspek yang sangat penting untuk keamanan dan kestabilan. Sementara itu, adalah tidak kurang pentingnya toleransi agama juga dapat menjadi pemangkin untuk mencapai keamanan itu. Sebagai antara majoriti negara Islam, Malaysia dan Indonesia telah memainkan peranan mereka dalam toleransi agama dan harus terus melakukannya dalam usaha mewujudkan kehidupan yang aman damai di rantau ini. Oleh itu, kertas kerja ini bertujuan untuk meneroka toleransi agama pada masa pembebasan Islam pertama terhadap Islamicjerusalem pada zaman Umar al Khattab untuk melihatnya sebagai model dalam zaman kini. Kajian ini bersifat kualitatif dan menggunakan kaedah kajian sejarah dalam menangani data. Implikasi kajian menunjukkan bahawa Muslim dan bukan Islam harus memberikan lebih perhatian terhadap toleransi agama agar dapat meneruskan kedamaian dan kestabilan di dunia moden ini.