Erti kemerdekaan - Amir, A.N.
Negara bakal menyambut seruan merdeka kali yang ke 50 pada 31 Ogos tahun ini. Hasrat kemerdekaan adalah janji perjuangan untuk menebus kegemilangan lampau ketika Tanah Melayu masih aman dan makmur sebelum kemaraan Jepun dan pendudukan British.