Perumusan semula demokrasi Islam oleh Ghannouchi - Farouk Musa, A.; Amir, A.N. (Al-Ahkam, 2011)
Seorang pemikir yang unik dan terkehadapan di kalangan yang lain dalam mencanangkan demokrasi Islam adalah Rashid Ghannouchi, aktivis dan politikus Muslim asal Tunis yang kini hidup dalam buangan di England (Diterjemahkan oleh Ahmad Nabil Amir, Abduh Study Group, Islamic Renaissance Front)