Aplikasi `Uqud al-Isytirak Dalam Pembiayaan Usahawan Muslim : Analisis Terhadap Syarikat Modal Usaha Niaga Secara Islam - Kamaruzaman, Noordin; Fadillah, Mansor; Mohd. Rizal, Muwazir @ Mukhazir (2005)
Sumber-sumber pembiayaan bukan bank menjadi semakin penting ekoran kepelbagaian infrastuktur kewangan yang ada. Walaupun industri perbankan terus menjadi sumber pembiayaan utama, peningkatan pembiayaan melalui pasaran modal, khususnya daripada pasaran sekuriti hutang, institusi kewangan pembangunan dan pembiayaan modal usaha niaga turut disaksikan sejak kebelakangan ini.