Ulasan buku Al-Ustadh al-Imam Muhammad ‘Abduh: riwayat hidup dan pemikiran. - Amir, A.N.
Buku ini menghadirkan sosok al-Imam al-Shaykh Muhammad Abduh sebagai figur yang terkenal dalam aliran pembaharuan dan pemberdayaan gerakan Islam. Abduh adalah seorang idealis dan reformis Islam yang kental dengan ide dan gagasan politik pembaharuannya. Pokok-pokok pemikirannya seputar persoalan mazhab, tafsir dan hadith, maslahah dan nas, maqasid syariah, demokrasi, dan gerakan dakwah telah dikupas dan dihuraikan dengan pandangan dan hujah yang meyakinkan.