Computer Usage and Perceptions among Accounting Students: A Survey in a Public University - Noor, I.J. (2003)
Satu kajian telah dijalankan ke atas 288 orang pelajar jurusan perakaunan di Universiti Malaya untuk mengenalpasti arah aliran penggunaan komputer di kalangan bakal graduan perakaunan. Kajian ini yang menerangkan tahap penggunaan komputer pada masa kini di kalangan pelajar perakaunan di dalam negeri dan juga tanggapan mereka ke atas komputer dapat memberikan gambaran sama ada akauntan yang dilahirkan nanti mempunyai kemahiran teknologi maklumat dan komunikasi (ICT) seperti dikehendaki oleh majikan. Kemahiran ini dapat membantu mereka menghadapi cabaran mencari pekerjaan dan juga bersaing dengan graduan luar negara. Malaysia yang sedang menuju ke arah ekonomi yang berasaskan pengetahuan (K-economy) memerlukan generasi yang celik ICT. Kajian ini menggambarkan kesediaan para bakal graduan merealisasikan cabaran tersebut dan juga menunjukkan sama ada usaha Kerajaan dapat memenuhi matlamat keseluruhan agenda pendidikan dan teknologi maklumat negara.