Isu kutipan zakat merentasi sempadan negeri di Malaysia: Kajian dari perspektif hukum Islam - Ramli, M.A.; Hamdan, M.N. (2017)
Isu kutipan dan agihan zakat sentiasa menjadi polemik dalam masyarakat Islam di Malaysia. Di sebalik isu ketidakcekapan dalam agihan zakat yang diwarwarkan, timbul juga isu yang berkaitan kutipan zakat. Akhir-akhir ini terdapat usaha untuk meningkatkan kadar kutipan zakat bagi negeri dengan pelbagai pendekatan dan strategi. Antaranya adalah perlantikan amil/agen sama ada di dalam ataupun di luar negeri dengan jumlah pembahagian dengan peratusan tertentu, misalnya pulangan dalam jumlah 70:30, malah ada institusi zakat yang memperuntukkan pulangan sehingga 50:50. Pendekatan ini dari satu aspek menunjukkan perkembangan yang positif kerana dapat meningkatkan kadar kutipan dan agihan zakat negeri. Namun begitu dari aspek yang lain, ia boleh menyebabkan pengurangan jumlah kutipan bagi pihak-pihak lain disebabkan lingkaran pembayar zakat daripada kalangan sasaran muzakki yang sama. Sehubungan itu, kajian ini akan membincangkan perspektif hukum Islam berkaitan dengan kutipan dan agihan zakat merentasi sempadan dalam konteks uruf Malaysia. Dengan itu, kajian kualitatif ini menggunakan pendekatan kepustakaan sepenuhnya bagi mengumpulkan data. Data yang dikumpulkan telah dianalisis kandungannya bagi merumuskan dapatan kajian. Hasil kajian mendapati, dari perpektif hukum Islam, kutipan dan agihan merentasi sempadan negeri tidak diharuskan melainkan adanya maslahah. Begitu juga dengan kutipan zakat tanpa perlantikan amil yang sah adalah satu kesalahan jenayah Syariah bagi negeri-negeri. Oleh itu, pendekatan ini wajar dipertimbangkan semula sama ada oleh intitusi zakat negeri atau pihak agen luar seperti pertubuhan bukan kerajaan (NGO) atau institusi pendidikan. Ini kerana zakat adalah instrumen kewangan yang terikat dengan penentuan asnaf khusus, bukannya bersifat terbuka kepada semua golongan dan semua keadaan di samping ia bukan sumber pendapatan asasi.