Isu kutipan zakat tanpa kebenaran: Kajian dari perspektif perundangan syariah - Ramli, M.A.; Hamdan, M.N. (2017)
Zakat merupakan satu ibadat yang berdimensikan kehartaan dalam bentuk mandatori kepada para muzakki yang berkelayakan untuk diagihkan kepada para mustahiq zakat yang memerlukan. Ia merupakan instrumen kewangan alternatif sebagai jaminan sosial di samping instrumen yang lain seperti wakaf, hibah dan wasilah tabarru’at yang lain. Saban tahun, jumlah agihan semakin meningkat disebabkan oleh jumlah asnaf yang bertambah ekoran pelbagai faktor di samping peningkatan jumlah kutipan. Bertitik tolak daripada keadaan tersebut, berbagai pendekatan telah dijalankan oleh pelbagai pihak untuk memacu transformasi zakat negeri, khususnya bagi meningkatkan kadar kutipan zakat dan mengoptimumkan agihannya kepada asnaf. Rentetan daripada strategi dan pendekatan yang digunapakai, timbul beberapa isu yang menjadi polemik masa kini. Antaranya termasuklah kutipan zakat yang merentasi sempadan negeri atau perlantikan agen kutipan zakat luar dan sebagainya. Isu-isu ini jika tidak ditangani dengan bijak, akan menimbulkan ekosistem zakat yang tidak harmoni malah memberi kesan terhadap peruntukan asnaf-asnaf zakat. Sehubungan itu, kajian ini menfokuskan terhadap isu kutipan zakat tanpa kebenaran di Malaysia dari perspektif perundangan Shariah.