Prestasi kerja pustakawan dan rekabentuk kerja - Mohd Faizal, H.; Mohamad Noorman , M.; Ilina, S.M. (2017)
Kajian berkaitan dengan prestasi dan rekabentuk kerja telah lama dikaji oleh para penyelidik dari pelbagai bidang. Di dalam bidang perpustakaan, prestasi Pustakawan di ukur dengan menggunakan kaedah penunjuk prestasi utama. Indikator yang digunakan sewaktu penilaian penunjuk prestasi utama telah meminggirkan konsep rekabentuk kerja. Hal yang demikian telah menyebabkan prestasi Pustakawan tidak dapat dikaji secara menyeluruh. Kertas kerja ini akan memberi pendedahan secara ringkas berkaitan dengan konsep kajian prestasi dan rekabentuk kerja. Objektif kertas kerja konsep ini adalah untuk mempromosikan konsep rekabentuk kerja sewaktu penilaian prestasi. Konsep rekabentuk kerja ini akan membantu pengurusan perpustakaan menilai prestasi Pustakawan dengan lebih menyeluruh. Ini akan membantu pengurusan perpustakaan untuk memaksimumkan tahap prestasi dan kompetensi Pustakawan. Kertas kajian literatur ini akan memberi idea Pustakawan untuk mempelbagaikan lagi kaedah mengukur prestasi dan kompetensi. Secara kesimpulan, kertas kerja ini boleh dijadikan bahan rujuk kepada para penyelidik lain untuk mengkaji dengan lebih mendalam berkaitan dengan konsep prestasi dan rekabentuk kerja.