Melayu dalam perubahan - Murad, M.H.S.A.; Mamat, M.Z.; Maisarah, H. (2016)
Kertas kerja ini akan membincangkan persoalan perubahan yang dialami oleh masyarakat Melayu Islam dari sudut modenisasi masyarakat Melayu, khususnya dari segi ekonomi dan keagamaan. Aspek ini akan dilihat di dalam dua institusi utama, iaitu institusi ekonomi dan institusi keagamaan. Bagi institusi ekonomi, FELDA diambil sebagai kajian kes, dan bagi institusi keagamaan pula, proses modenisasi dilihat telah membawa cabaran baru kepada asas ilmu dan pandangan alam Islam, dan bagaimana cendekiawan Melayu- Muslim tempatan menyahut cabaran tersebut dengan usaha-usaha seperti pengIslaman Ilmu dan pengIslaman sains. Hasil dapatan daripada perubahan kedua-dua aspek perubahan ekonomi dan keagamaan membawa kepada kesimpulan bahawa masyarakat Melayu mempunyai kreativitinya yang tersendiri di dalam menghadapi cabaran modenisasi yang menampakkan ciri-ciri asing terhadap budaya Melayu, tetapi cabaran tersebut berjaya dihadapi tanpa mengorbankan nilai-nilai serta sifat teras budaya Melayu yang mencorakkan jatidiri Melayu itu sendiri.