Kecacatan sebagai alasan membubarkan perkahwinan melalui fasakh menurut Undang-Undang Keluarga Islam di Malaysia - Abdullah, R.; Samah, M.; Mat Hussin, M.N.H. (Dewan Bahasa dan Pustaka, 2016)
Kesejahteraan subjektif terpenting dalam kehidupan setiap individu yang berumahtangga kerana ianya membawa kepada banyak hasil yang baik dalam kehidupan. Bagaimanapun, isu-isu kecacatan yang muncul secara tiba-tiba tanpa diduga oleh pasangan suami isteri perlu diterima dengan dada terbuka. Kecacatan boleh berlaku sama ada di pihak suami atau isteri. Kajian ini dilakukan bagi melihat sejauhmana kecacatan yang dibincangkan ahli fiqh klasik menepati kecacatan yang berlaku di dalam masyarakat dan bagaimana cara yang disediakan bagi mengatasi gejala tersebut. Maka dengan ini dapat disimpulkan bahawa kecacatan yang dibincangkan ada yang bersifat khusus dan ada yang bersifat umum iaitu tidak dikhususkan kepada penyakit tertentu malah dipastikan di sana berlaku mudarat kepada kedua belah pihak akan tetapi sekiranya penyakit tersebut dapat disembuhkan maka hubungan kekeluargaan akan dikekalkan”.