Artifak Peradaban Melayu dalam koleksi Muzium Seni Asia Universiti Malaya: Usaha mewujudkan inventori budaya / Abd. Wahid Jais - Jais, A.W.; Abdul Rashid, A.A. (2007)

(untitled)
Muzium Seni Asia Universiti Malaya telah ditubuhkan pada tahun 1954 dan beroperasi di bangunan sendiri pada tahun 1980. Artifak-artifak koleksi Muzium Seni Asia Universiti Malaya dipamerkan di ruang galeri bangunan 3 tingkat berhampiran Fakulti Ekonomi & Pentadbiran dan Fakulti Perakaunan & Perniagaan, Universiti Malaya. Keunikannya ialah ianya merupakan satu-satunya muzium yang diwujudkan dalam kampus universiti dan menyimpan khazanah budaya bangsa Asia dari ribuan tahun yang silam. Muzium atau galeri yang diwujudkan di institusi pengajian tinggi awam yang lain banyak menumpukan kepada pengumpulan artifak yang berkaitan sejarah institusi berkenaan sahaja. lni kerana artifakartifak seni khususnya seni tembikar memerlukan dana yang tinggi untuk memperolehinya, Secara amnya, pengurusan Muzium Seni Asia adalah berasaskan kepada