Persoalan hijab dalam kalangan wanita muslim: satu tinjauan literatur - Nor, M.R.M.; Mohd. Sa'aid, N.K. (Persatuan Ulama' Malaysia, 2016)
Kedatangan era abad ke-21 ini melihat hijab telah menjadi satu isu yang hangat diperkatakan di peringkat antarabangsa dari Barat ke Timur, dan dari Asia Tengah ke Asia Tenggara. Khususnya, para pengkaji dan pengkritik Barat yang melihat isu ini daripada sudut kacamata mereka, yang kemungkinan bias, tidak adil dan prejudis terhadap wanita Islam yang memakai hijab.