Syarahan memperingati ulang tahun kesepuluh sahagian Koleksi Kebangsaan, Perpustakaan Universiti Malaya - Kekal, Abadi (Perpustakaan Universiti Malaya, 1987)
laporan ini menghuraikan majlis yang diatur untuk menyambut ulang tahun kesepuluh bahagian Koleksi Kebangsaan dengan satu ceramah umum mengenai perkamusan Melayu oleh Profesor Dato' Hajah Asmah Haji Omar pada 26 J anuari 1987.