Perkaitan stail dan perutusan agama dengan kebenaran sejarah dalam sajak-sajak Kemala - Halim, A.A. (2015)
Makalah ini bertujuan untuk menganalisis kesepaduan stail dan perutusan agama dengan kebenaran dalam sajak-sajak pilihan Ahmad Kamal Abdullah (Kemala). Analisis kandungan digunakan untuk mengenal pasti unsur stail dan perutusan agama yang mempunyai perkaitan dengan kebenaran. Analisis ini berpandukan prinsip perkaitan iaitu salah satu daripada dua prinsip Konseptual Estetika Bersepadu (2010). Berdasarkan analisis yang dilakukan, dapat dibuktikan wujud perkaitan yang signifikan di antara stail dan perutusan agama dengan kebenaran al-Quran dan hadis, sejarah para rasul dan sejarah tokoh-tokoh wanita Islam. Sejarah ini pula terbukti kebenarannya sepertimana yang disebutkan atau dikisahkan dalam al-Quran, hadis dan buku-buku sejarah Islam