Penggunaan ayat-ayat Al-Qur’an oleh Raja Ali Haji di dalam karya beliau thamarat al-muhimmah - Raja Sulong, R.H.; Che Pa, B. (2012)
Penggunaan ayat-ayat al-Qur’an di dalam penulisan-penulisan dan karya-karya merupakan amalan rutin yang dilakukan oleh ulama Islam. Ianya berfungsi untuk mewujudkan legitimasi dan memberikan autoriti terhadap topik perbincangan mereka serta memberikan keyakinan kepada pembaca terutamanya di kalangan orang-orang Islam terhadap karya yang dihasilkan. Pengamalan ini bukan sahaja berlaku di kalangan ulama Islam berketurunan Arab tetapi juga di kalangan ulama Islam di rantau Kepulauan Melayu ini. Kertas kerja ini akan meneliti dan menyenaraikan penggunaan ayat-ayat suci al-Qur’an oleh Raja Ali Haji, seorang ulama Melayu Islam tersohor yang berasal dari Riau di dalam karya beliau Thamarat al-Muhimmah.