Kajian komperatif antara qiraat asim dan nafi, implikasi pada hukum fiqh - Mohd Yusoff, Mohd Yakub @ Zulkifli; Mohd Razali, M.A. (2012)
Kajian ini bertujuan merungkai kedudukan Qiraat Mutawatirah iaitu Qiraat Nafi’ dan Qiraat Asim terhadap disiplin ilmu Islam yang lain. Pemerhatian ditumpukan kepada perbezaan yang wujud antara kedua-dua tokoh Qiraat ini dari aspek usul dan wajh qiraat bertujuan meninjau dan mengamati metode riwayah yang terdapat antara kedua-dua tokoh imam yang mashhur ini. Di samping itu juga, tesis ini juga akan menyingkap dan menganalisa pengaruhnya terhadap penginstibatan hukum dalam penafsiran ayat-ayat alQuran terutama ayat-ayat yang melibatkan hukum-hukum fiqh secara keseluruhannya di dalam al-Quran. Ternyata dapatan hasil penyelidikan ini merumuskan bahawa kesahihan Qiraat Nafi dan Asim, jelas tidak boleh disangsikan lagi tentang kesahannya, perbezaan usul memberi kesan pengaruh dalam pengamalan bacaan al-Quran masakini malah ketidaksamaan bacaan al-quran menerusi perbezaan Qiraat memberi impak yang besar dalam penafsiran al-Quran terutama ayat-ayat al-Quran yang melibatkan hukum fiqh. Kajian ini diharap menjadi perintis kepada pengkaji yang lain untuk lebih prolifik mengenai ilmu qiraat dalam membahaskannya dari pelbagai sudut disiplin ilmu secara lebih kritis supaya ia dapat ditelaah, dikaji, difahami, diperkasai dan diimplimentasikan dalam aspek pengajaran dan pembelajaran sejajar dengan kepentingannya terhadap cabangan ilmu ilmu Islam yang lain bermatlamatkan agar ia terus berkembang dan bertapak pada kaca mata masyarakat Ilmuan Islam secara khusus dan masyarakat sejagat secara umumnya.