Aplikasi elemen saintifik dalam tafsir Al-quran: Satu pengamatan awal terhadap Manhaj Zaghlul Al-Najjar dalam tafsir Al-Ayah Al-Kawniyyah fi Al-Quran Al-Karim - Amir, Selamat; Abd Razzak, Monika @ Munirah; Mohd Yusoff, Mohd Yakub @ Zulkifli (2012)
Perkembangan sains dan teknologi kini sejajar dengan urbanisasi keilmuan menuntut telahan analitis umat Islam untuk lebih memahami maqasid al-Quran dalam multi dimensi selaras dengan fraksi syar’i. Justeru manhaj yang telah diperkenalkan oleh Prof Dr. Zaghlul al-Najjar melalui teknik penafsiran saintifik dalam karyanya Tafsir Al-Ayah Al-Kawniyyah Fi Al-Quran Al-Karim telah memberikan impak yang positif dalam memahami bait tauhidik selaras dengan konteks semasa. Melalui metode analisis data-data saintifik, beliau cuba membahaskan ayat al-Quran khasnya ayat-ayat al-Kawniyyah yang meliputi aspek penciptaan alam semesta (astronomi, astrologi, geologi dan fenomena alam), kesihatan dan penciptaan makhluk (embriologi, arkeologi, fisiologi). Walaupun argumentasi saintifik lebih menonjol dalam penulisan beliau, aplikasi metode klasik dalam mensyarahkan ayat-ayat al-Quran turut diketengahkan khasnya dalam memahami kalimah al-Quran melalui dimensi lughowi. Justeru dalam makalah ini, penulis akan menyoroti metodologi Prof. Dr. Zaghlul alNajjar dalam berinteraksi dengan ayat-ayat al-Quran melalui penemuan data dan emperikel saintifik di dalam karyanya Tafsir Al-Ayah Al-Kawniyyah Fi Al-Quran Al-Karim.