Kesempitan hidup penghutang: Analisis ayat 280 Surah Al-Baqarah - Ab Rahim, N.M.Z.; Suliaman, Ishak; Abd Razzak, M. (2012)
Al-Qur’an al-Karim adalah kitab terakhir yang diturunkan untuk umat manusia dan mengandungi pedoman dalam semua aspek kehidupan manusia. Antara aspek yang dijelaskannya ialah mengenai muamalah dan transaksi dalam urus niaga serta kod amalan berhutang. Amalan berhutang telah menjadi amalan sebahagian masyarakat sejak sekian lama, bahkan ia menjadi satu keperluan kepada sebahagian orang. Artikel ini menfokus kepada salah satu persoalan yang dicetuskan oleh ayat 280 Surah al-Baqarah iaitu kesempitan hidup yang dialami oleh penghutang untuk melunaskan hutang dengan penangguhan tempoh bayaran balik hutang sehingga ia mampu berbuat demikian. Analisis ayat berdasarkan metodologi analisis deduktif untuk mendapatkan kesimpulan yang menunjukkan hubungan antara kesempitan hidup dengan pelunasan hutang. Hasil kajian mendapati bahawa para ahli tafsir dan ahli hadith yang menghurai ayat ini menjelaskannya secara umum maksud kesempitan dan ia membuka ruang pemikiran kepada umat Islam sepanjang zaman memberikan jawapan yang terbaik berdasarkan kesesuaiannya dengan masa dan tempat. Ini membuktikan akan prinsip thabat dan murunah diaplikasikan oleh umat Islam sepanjang zaman.