Analisis kepelbagaian warna batuan igneus dari ayat 27, Surah Fatir - Ahmad, T.; Abd Razzak, M. (2012)
Kepelbagaian warna telah mendapat tempat di antara barisan ayat-ayat Surah Fatir bertujuan untuk membuka mata manusia kepada spektrumnya yang menakjubkan. Surah tersebut telah membawa contoh kepelbagaian tersebut yang terdapat pada buah-buahan, batuan igneus, manusia dan haiwan. Bagaimanapun, kertas kerja ini hanya akan memberikan fokus kepada perbezaan warna batuan igneus dengan memberi penekanan kepada pembentukannya dan ciri-ciri pewarnaannya. Ternyata, sebaris ayat dari surah ini adalah fakta ringkas tetapi padat menyentuh topik geologi berkenaan pembentukan jenis-jenis batuan igneus. Menyelami rahsia-rahsia yang tersirat seumpama ini akan lebih mengukuhkan lagi nikmat tadabbur hamba Allah bila memperdengarkan bacaan ayat al-Quran.