Pro dan kontra tarannum di dalam tilawah Al-quran: Satu kajian perbandingan - Ibrahim, Muhammad Lukman; Mohd Yusoff, Mohd Yakub @ Zulkifli; Abdullah, Mustaffa (2012)
Tarannum al-quran adalah merupakan suatu ilmu yang diamalkan oleh masyarakat Islam sejak zaman berzaman. Penulisan ini membincangkan berkenaan ilmu tarannum Al-Quran dari sudut takrif dan perbahasan para ulama sekitar hukum tarannum tersebut. Adakah tarannum Al-Quran didasari nas-nas syarak yang kukuh atau sekadar adat yang dipegang turun temurun? Ini adalah fokus utama kajian ini. Pandangan ulama di dalam ilmu ini terbahagi kepada dua kelompok besar iaitu antara pandangan menyokong dan sebaliknya.Penulisan ini menyelami alasan-alasan ilmiah dengan mengetengahkan hujahan kedua-dua belah pihak serta menganalisa dan memberi kesimpulan rajih menurut disiplin ilmu.