Membaca hafalan 30 juzuk Al-quran dalam masa 15 jam tanpa melihat mushaf: Praktikal di pusat tahfiz Al-quran - Ariffin, S.; Zakaria, M.Z.; Norasid, M.A.; Ahmad, K.; Mohd Nor, M.M.; Maulana, A. (2012)
Hafalan merupakan salah satu metode yang digunakan dalam proses pemeliharaan al-Quran sehingga ke hari ini. Artikel ini bertujuan untuk mengkaji dan menganalisis kaedah dan pendekatan yang digunakan oleh sebuah Pusat Tahfiz al-Quran dalam proses melahirkan pelajarpelajar yang dapat mengingati Hafalan penuh 30 juzuk al-Quran. Kajian ini menggunakan metode dokumentasi, observasi dan temu bual bagi mendapatkan data-data yang diperlukan. Hasil analisis dari kajian ini didapati terdapat empat kaedah asas dalam penghafalan alQuran iaitu kaedah Sabak, Para Sabak, Ammokhtar dan Halaqah Dauri. Dengan menggunakan empat kaedah ini para pelajar mampu membaca hafalan al-Quran 30 juzuk dalam masa 15 jam tanpa melihat mushaf al-Quran. Penyelidik mencadangkan supaya metode-metode hafalan ini diaplikasikan ke semua pusat tahfiz bagi melahirkan para huffaz yang dapat mengingati sepenuhnya 30 juzuk al-Quran.