Analisis pulangan saham terhadap keuntungan perbankan Islam Malaysia - Sulaiman, A.A.; Mohd, N.A.; Mohamad, M.T. (2012)
Sistem kewangan dan perbankan Malaysia bergerak seiringan dengan pertumbuhan ekonomi dan keduanya saling berkaitan. Dalam jangka masa 20 tahun menyaksikan ekonomi Malaysia mengalami pengembangan dan penguncupan. Bank melakukan pengurusan risiko pasaran untuk memastikan kerugian akibat risiko pasaran boleh ditangani segera tanpa mengalami kerugian yang melampaui yang telah ditetapkan oleh bank. Ini dilakukan dengan anggapan risiko yang diambil seimbang dengan pulangan untuk memastikan bank mendapat pulangan yang optimum. Oleh itu, bank yang berani memilih saham yang berisiko tinggi untuk menikmati pulangan tinggi dan begitu sebaliknya. Hasil dari pulangan tersebut bank akan melakukan pembentukan modal bagi menjamin kestabilan. Kajian ini untuk melihat kesan pulangan saham terhadap kelakuan bank terutama dari segi keuntungan.