Pengajian syariah dan undang-undang di Fakulti Undang-Undang Universiti Malaya - A. Rashid, Talat Mahmod; Roslan, Khalil (1993)
Fakulti Undang-Undang ditubuhkan pada tahun 1972 dengan kumpulan pertama pelajar seramai lebih kurang 50 orang. Sebelum ini Fakulti Undang-Undang, Universiti Malaya adalah berpusat di Singapura yang kini adalah National University of Singapore. Tahun ini merupakan tahun ke 21 Fakulti ini ditubuhkan dan lebih 1,500 graduan yang berkelayakan undang-undang telah disumbangkan oleh Fakulti ini.