Islam dan alam sekitar - Sharom, A. (2001)
Tidak boleh dinafikan bahawa keadaan alam sekitar kini menghadapi suatu krisis. Ini adalah kerana penggunaan sumber-sumber semulajadi berasaskan model-model pembangunan sekarang, terlalu membebankan dunia kita. Jikalau manusia ingin menghentikan pencemaran dan pembaziran yang sedang berlaku, kita mestilah menukar paradigma pembangunan yang sedia ada. Pada perspektif seorang peguam, penukaran ini mestilah mengambil bentuk undang-undang dan polisi-polisi barn yang berkesan. Apa-apa penukaran dalam perundangan memerlukan suatu asas ideologi yang teguh. Dalam ini, prinsip-prinsip keagamaan adalah suatu sumber yang elok untuk dikaji dan digunakan. Agama Islam kaya dengan prinsip-prinsip yang sesuai bagi perlindungan alam sekitar. Kertas kerja ini akan mengkaji beberapa surah-surah Al Quran dan juga hadith-hadith yang releven kepada perlindungan alam sekitar.