Anjakan corak pengajaran kemahiran membuat hipotesis dalam kalangan murid sekolah rendah - Darus, F.; Mohd Saat, R. (2011)

(untitled)
Kemahiran membuat hipotesis: salah satu kemahiran yang terdapat di dalam kemahiran proses sains bersepadu yang mula diperkenalkan dalam Tahap II sekolah rendah dan terus dikembangkan di sekolah menengah. Sejauhmankah murid sekolah rendah di Malaysia boleh dikategorikan mencapai tahap baik dalam penguasaan kemahiran membuat hipotesis bergantung kepada corak pengajaran dari pembelajaran sains di sekolah rendah. Amalan guru dalam pengajaran sains harus diselaraskan dengan keperluan dan kehendak Kementerian Pelajaran Malaysia untuk membolehkan penguasaan kemah iran membuat hipotesis dalam kalangan murid. Fenomena yang sering berlaku di mana pengajaran pembelajaran di sekolah berorientasikan peperiksaan sedikit sebanyak telah mengubah hala tuju guru untuk membantu murid ke arah penguasan kemah iran proses sains khususnya kemahiran membuat hipotesis. Penekanan kepada menjawab soalan peperiksaan secara latih tubi menjadikan murid cenderung untuk menghafal dan bukan menguasai kemahiran. Walaupun pelaksanaan eksperimen secara resipi, namun guru perlu membawa murid kepada cabaran minda sedar melalui teknik penyoalan yang berkesan untuk membantu murid menganalisis situasi berkeupayaan untuk memahami eksperimen secara menyeluruh dan membina penguasaan kemahiran membuat hipotesis. Langkah pengajaran kemahiran membuat hipotesis: Pengesanan Penguasaan Kemahiran (PPK) dapat membantu guru mengajar kemahiran membuat hipotesis. Dengan PPK ini guru perlu melakukan anjakan dalam pengajaran sains dengan memperincikan aktiviti yang dilakukan oleh murid berdasarkan kemampuan mereka apa yang mereka lakukan. bagaimana mereka melakukannya dan mengapa mereka melakukan dalam usaha penguasaan kemahiran membuat hipotesis yang menyeluruh dan bukan hafalan semata-mata.