Urusan kredit pengguna: Sejauh manakah undang-undang mampu melindungi pengguna di era globalisasi - Abdul Rahman, A.S. (2007)
Globalisasi membawa perubahan besar dalam kehidupan harian masyarakat di negara ini. Didalam kehidupan serba moden disertai pengaruh gaya hidup semasa yang sering berubah-ubah telah menyebabkan masyarakat di negara ini berlumba-lumba dalam meningkatkan tarat hidup masing-masing. Selain itu peningkatan kos sara hidup juga telah menyebabkan perbelanjaan keperluan sering melampaui kemampuan kewangan yang sedia ada. Malah ketidaktentuan dalam ekonomi dan pasaran kerja boleh mempengaruhi kedudukan kewangan masyarakat di dalam sebuah negara. Keadaan ini juga boleh diburukkan sekiranya berlakunya musibah akibat bencana alam atau kejadian-kejadian yang tidak diduga. Oleh itu keperluan untuk mendapatkan bantuan kewangan dilihat sangat penting dalam membantu penerusan kehidupan pada masa sekarang. Keadaan ini bukan sahaja boleh berlaku kepada golongan berpendapatan rendah tetapi turut melibatkan hampir semua golongan masyarakat di negara ini. Persoalannya apakah mekanisma terbaik bagi mendapatkan bantuan kewangan yang diperlukan. Sejauh manakah mekanisma kredit pengguna membantu dalam menyelesaikan masalah kewangan yang dihadapi. Adakah undang-undang yang ada mampu mengawalselia urusan-urusan kredit pengguna di negara ini. Adakah terdapat aitenatif lain yang boleh membantu dalam menangani masalah pengguna di negara ini dalam mendapatkan bantuan kewangan.