Kedudukan taubat dalam pelaksanaan hukuman daripada perspektif Islam dan Kristian - Dollah, S.R.; Mohd Khambali @ Hambali, K. (2013)
Tuntutan bertaubat adalah di antara elemen utama dalam menjalani kehidupan beragama. Konsep taubat yang mencakupi aspek pengampunan, pengakuan dosa dan kembali kepada kebenaran menjadi keperluan masyarakat kontemporari yang semakin terancam dengan masalah sosial dan jenayah berleluasa. Justeru itu, agama Islam dan Kristian menggesa penganut-penganutnya yang melakukan kesalahan agar bertaubat dengan segera. Dalam pada itu kesedian bertaubat dalam kalangan Muslim dan Kristian telah memberi kesan terhadap kaedah dan tindakan pelaksanaan hukuman di dalam agama Islam dan Kristian. Makalah ini bertujuan untuk menganalisis dan memahami kedudukan taubat dalam Islam dan Kristian serta hubungan signifikannya dalam sistem pelaksanaan hukum. Dapatan kajian ini akan menjelaskan prinsip Islam dan Kristian terhadap konsep taubat, peranannya, relevansi pengaplikasiannya dan jaminan keadilan serta keharmonian sejagat melalui kaedah perbandingan.