Tokoh ulama termasyhur dalam perkembangan Islam di Selangor sebelum merdeka (1900-1957): satu tinjauan biografi - Ab Rahim, A.; Nor, M.R.M. (Dept of Islamic History and Civilization, Academy of Islamic Studies, University of Malaya, 2014)
Kertas kerja ini membincangkan tentang beberapa tokoh ulama termasyhur yang banyak memberikan sumbangan dalam perkembangan Islam di Selangor sebelum kemerdekaan Tanah Melayu. Penulisan ini akan dimulakan dengan pengenalan kepada biodata tokoh secara ringkas yang merangkumi latar belakang diri, pendidikan dan seterusnya sumbangan yang diberikan dalam perkembangan Islam di Selangor. Keseluruhannya, penulisan ini menggunakan kajian perpustakaan dengan meneliti rekod dan bahan dokumentasi. Penulisan ini diharapkan dapat memberi pendedahan kepada umat Islam tentang ketokohan ulama di Selangor di samping dapat memberi gambaran tentang kewibawaan dan kredibiliti peribadi seseorang tokoh terdahulu yang boleh dijadikan teladan dan ikhtibar.