Program pembangunan insan di masjid-masjid terpilih di daerah Kuching Sarawak : satu tinjauan - Kadir, F.A.A.; Awang, A.; Mansor, N.H. (Akademi Pengajian Islam, Universiti Malaya, 2013)
Pada abad ke-21 ini, pelaksanaan dan amalan rutin terhadap pembangunan material serta pembangunan insan dilihat tidak lagi seimbang. Pembangunan rohani insan kian merosot, tidak diutamakan dan jika dilakukan tidak bersungguh-sungguh serta tidak menepati cara yang sebenar, malahan ia sering dilupakan berbanding pembangunan material yang kelihatan bertambah baik dan maju dari semasa ke semasa. Impak kepada ketidakseimbangan ini akhirnya telah menyaksikan di tengah-tengah pembangunan ini wujud pelbagai gejala sosial yang amat membimbangkan. Keadaan sedemikian turut melanda sebahagian umat Islam di daerah Kuching, Sarawak.