Institusi pendidikan sebelum Madrasah Nizamiyyah - Jamil, A.I.; Abdullah, W.S.W.; Darusalam, G. (Akademi Pengajian Islam, Universiti Malaya, 2013)
Kesedaran umat Islam terhadap kepentingan pendidikan menyebabkan berlakunya pertumbuhan pelbagai institusi pendidikan dalam sejarah Islam. Kemunculan ini merupakan hasil usaha penginstitusian ilmu yang menjadi salah satu tanda kecemerlangan pemikiran umat Islam pada ketika itu. Pembangunan institusi pendidikan sebenarnya merupakan suatu usaha ke arah mecapai tujuan pendidikan Islam itu sendiri iaitu melahirkan susuk peribadi dan anggota masyarakat yang baik. Maka, institusi seumpama kuttab, masjid, perpustakaan, madrasah dan sebagainya disediakan kepada para ilmuwan dan penuntut ilmu untuk tujuan pengajaran, pembelajaran dan penyelidikan, malah sebahagian daripada institusi tersebut menyediakan kemudahan seumpama gaji, biasiswa, kediaman, asrama, makanan, minuman, khidmat kesihatan dan sebagainya bagi memastikan keselesaan dan penumpuan para ilmuwan dan penuntut ilmu terhadap proses pengajaran dan pembelajaran.