Pendekatan psikologi dalam pendidikan akhlak muslim sebagai pemangkin pembangunan insan dan tamadun - Faridah, C.H.; Sarina Aini, K. (University Of Malaya, 2006)
Akhlak memainkan peranan penting dalam kehidupan individu muslim. Tanpa akhlak akan pincanglah sebuah kehidupan dan akan hancurlah sesebuah tamadun. Dewasa ini pelbagai kejadian yang berlaku ekoran dari kelunturan akhlak di kalangan individu seperti rasuah, jenayah, bunuh diri, rogol, dan sebagainya. Lebih menyedihkan lagi apabila berlakunya kelunturan akhlak di kalangan individu muslim khususnya. Ramai yang mengakui dirinya sebagai muslim, tetapi tidak memiliki akhlak sebagaimana seorang muslim yang benar-benar menghayati Islam dan panduan yang digariskan dalam al-Quran.