Instrumen 'urf dan adat Melayu sebagai asas penetapan hukum semasa di Malaysia - Mohd Anuar, R. (University of Malaya, 2006)
Syariat Islam memelihara 'urf manusia dengan syarat tidak berlaku kerosakan dan tidak hilang kepentingan (maslahah) kehidupan. Terminologi ‘urf mempunyai hubungan yang erat dengan terminologi adat di mana kebanyakan sarjana Islam tidak membezakan di antara kedua-duanya . Kedua-dua terminologi ini merupakan sebahagian daripada unsur-unsur pola kebudayaan. Dalam penggunaan bahasa Melayu terminologi 'urf jarang diguna pakai berbanding dengan perkataan adat.