Pembentukan negara bangsa melalui pendidikan sastera - Chew, F.P. (University of Malaya, 2006)
Nation-building atau "negara bangsa" adalah konsep dan ideologi yang lahir dalam sejarah bangsa Eropah yang menghadapi masalah nasionalisme, seterusnya menyebabkan berlakunya peperangan antara bangsa-bangsa Eropah, dan mencetuskan revolusi. Ia berupa suatu peralihan dari "pemujaan" (worship) terhadap monarki kepada "pemujaan" terhadap negara, umpamanya Revolusi Perancis tahun 1789 menentang rejim feudal dianggap sebagai bermulanya perbahasan akademik dan politik bangsa Eropah tentang konsep bangsa (nation) dan negara bangsa (nation-state) (Mohamed Anwar Omar Din, 2004: 435).