Estetika dan keindahan songket Melayu - Othman, M.Y.; Zainal Abidin, B.; Mohammad Nazzri, A.; Mohamad Anis, A.S. (University of Malaya, 2006)
Kalau tuan naik ke bukit Singgah di bawah pohon terap Tuan umpama benang emas songket Terang cahaya merelap-relap Dalam membicarakan tentang seni tekstil Melayu kita tidak dapat lari daripada memperkatakan juga tentang songket Melayu. Dari itu ada baiknya kita mengenali terlebih dahulu seni Tekstil Melayu. Umum mengetahui bahawa seni tekstil ialah salah satu seni rupa Melayu yang merupakan bahan asas sebelum menjadi busana Melayu iaitu berasaskan kepada benang hingga menjadi kain.