Wasatiyyah dan keamanan global: Kajian terhadap pemikiran ulama Melayu - Abdul Mukti, F.; Hamat, M.F.; Abd Latif, F.; Ab Hamid, N. (2010)
Ajaran Islam merupakan sebuah agama yang sangat menekankan konsep wasatiyyah sebagai cara hidup umatnya. Konsep wasatiyyah ini ditekankan dalam segala aspek kehidupan termasuklah aspek akidah, syariah, ekonomi, kepenggunaan, pengurusan pembangunan, akhlak, kebudayaan dan kesenian. Ini selari dengan keamanan global yang turut mementingkan kestabilan pembangunan, ekonomi, iklim persekitaran dan kemanusiaan. Maka konsep wasatiyyah yang menganjurkan mekanisme “al-tawazun” dalam realiti kehidupan sebenarnya menjurus kepada pembentukan keamanan serantau yang akan membawa kepada keamanan global. Konsep wasatiyyah ini dapat dilihat dalam saringan idea-idea ulama terdahulu oleh para ulama Melayu Nusantara melalui penulisan dan penghayatan mereka. Islam yang diwarisi kini adalah hasil dari pendekatan yang memberi keutamaan kepada keamanan dan kedamaian sosial dalam kalangan masyarakat setempat. Justeru, kertas kerja ini akan memfokuskan kepada pemikiran ulama Melayu di samping melihat sejauh mana pemikiran dan pendekatan mereka telah menyumbang ke arah keselamatan sosial dan keamanan global.