Tarjuman al-Mustafid: Satu analisa terhadap karya terjemahan - Zulkifli, M.Y.; Nasyrudin, A. (University of Malaya, 2005)
Tarjuman al-Mustafid merupakan salah sebuah karya Melayu terawal dalam bidang agama, bahkan merupakan karya tafsir lengkap yang terawal di alam Melayu. Selama lebih daripada tiga abad ia dikenali sebagai terjemahan Tafiir al-Baydawi. Karya ini menjadi rujukan bukan sahaja oleh orang awam bahkan pusat-pusat pengajian pondok dan pesantren. Nilainya yang tinggi telah menyebabkan para ilmuwan mengkajinya dari pelbagai aspek seperti sejarah, bahasa, pengaruh dan sebagainya.