Lulusan Universiti al-Azhar dan impaknya terhadap pembangunan sosial di Malaysia - Mahmood Zuhdi, A.M.; Idris, A.; Mohd Kamil, A.M.; Rahimin Affandi, A.R. (University of Malaya, 2005)
Kertas kerja ini lebih merupakan usaha tinjauan (pilot studies) awal daripada projek penyelidikan ilmiah ditaja yang diusahakan oleh pihak APIUM, dengan tema; "Impak lulusan Universiti al-Azhar dalam pembangunan sosial di Malaysia". Secara langsung kajian ini mempunyai kaitan yang signifikan untuk masyarakat dunia Melayu memandangkan bahawa boleh dikatakan kesemua pelajar yang terbabit dalam pengajian di Universiti al-Azhar adalah terdiri daripada manusia Melayu