Nilai kesantunan dalam konteks sosiobudaya masyarakat Melayu - Noriati, A.R. (1990)
Nilai menurut pandangan Kluckhon dan Strodtbeck (1961:4), ialah sesuatu yang kompleks tetapi berpola dan berprinsip yang memberi arahan dan menjadi petunjuk terhadap perlakuan serta pemikiran manusia dalam mengatasi masalah. Nilai pada asasnya merupakan tanggapan yang mempengaruhi corak pilihan terhadap bentuk, alat, dan matlamat tindakan (Zainal Kling, 1980). Nilai juga dikatakan sebagai suatu prinsip kelakuan yang abstrak yang digeneralisasikan dengan memuatkan perasaan emosi yang kuat dalam pengiltizaman yang positif lalu memberikan suatu piawai untuk menetapkan sesuatu tindakan atau matlamat (Theodorson & Theodorson, 1979 dalam Amat Juhari, 2001 :284). Sistem nilai memberikan rangka kerja untuk penganalisisan norma-norma masyarakat, keunggulan, kepercayaan, dan kelakuan. Nilai menjadi ukuran dan pegangan tentang baik buruk atau cantik hodoh sesuatu perlakuan berasaskan kelaziman atau kebiasaan dalam sesuatu masyarakat (Wan Abdul Kadir, 2000:4).