Implementasi hak kanak-kanak (CRC) di rumah kanak-kanak: dapatan kajian rintis - Pathmanathan, R.N.; Abu Bakar, S.H. (2010)
Konvensyen Hak Kanak-Kanak merupakan satu konvensyen antarabangsa mengenai pemberian hak sivil, politik, ekonomi, sosial, dan kebudayaan kepada kanak-kanak: Satu survei yang menggunakan teknik self-report sedang dijalankan untuk mengenal pasti hak kanak-kanak. usulan Konvensyen Hak Kanak-Kanak yang diimplementasi dan yang tidak diimplementasi oleh RKK, mengenal pasti masalah-masalah yang dihadapi oleh RKK dalam usaha mengimplementasi hak kanak-kanak; dan mencadangkan tindakan-tindakan susulan yang boleh diambil oleh RKK bagi penerapan hak kanak-kanak yang lebih berkesan ke dalam perkhidmatan, program, aktiviti dan prasarana jizikal dan sosialnya. Kesemua 446 orang kanak-kanak lelaki dan perempuan berumur 13-18 tahun yang sedang mengikuti perkhidmdtan penjagaan' diin'pelindungan di Rumah Kanak-kanak di seluruh negara menyertai kajian ini. Namun, kertas kerja ini hanya memaparkan dapatan daripada ujian rintis (pilot test) yang telah dijalankan ke atas 30 orang kanak-kanak di dua buah Rumah Kanak-kanak. Kajian rintis mendapati sebahagian besar daripada hak kanak-kanak yang diusulkan sedang dilaksanakan di Rumah Kanak-Kanak