Mencari Tempat Berteduh, Mengejar Rumah Impian : Pengabaian Kolonial, Keserakahan Spekulator - Agus, Mohd Razali (University of Malaya, 2000)
Syarahan ini sebagai pengiktirafan jawatan Profesor, diadakan pada 19 Disember 2000.