Syarahan Pendeta Za'ba 2000 - Khoo, Kay Kim (University of Malaya, Kuala Lumpur, 2000)
Majlis Syarahan Pendeta Za'ba adalah majlis ilmu yang bukan sahaja untuk mengingati sumbangan dan jasa besar Pendeta Za'ba terhadap dunia keilmuan di Malaysia, tetapi bertujuan menyemarakkan lagi suasana keilmuan di negara ini dengan syarahan dan perbicaraan yang diinspirasikan oleh Pendeta Za'ba. Za'ba adalah antara tokoh awal putera Melayu yang banyak memberikan sumbangan dalam usaha pembinaan dan pengembangan bahasa dan sastera Melayu moden. Kecemerlangannya sebagai seorang intelegensia dan intelektual Melayu terpancar dalam pembicaraan-pembicaraannya yang mendalam lagi kritis tentang ekonomi bangsa Melayu dan sikap beragama dalam Islam.