Pelancar Prinsip-prinsip Koperasi Rencana VII Draft 2 - Ungku Abdul Aziz, Ungku Abdul Hamid (1974)
Di dalam rencana VII, Prof. Ungku telah membandingkan konsep penciptaan masyarakat yang adil mengikut Rukuntetangga dengan pembasmian kemiskinan dan penindasan yang terkandung dalam Manifesto Koperasi Angkasa. Secara ringkas, masyrakat yang adil akan wujud sekiranya kemiskinan dan penindasan sudah terhapus. Golongan yang berpendapatan kecil harus diberi bantuan oleh kerajaan supaya mereka boleh memperbaiki nasib ekonomi mereka untuk bertanding dengan lebih adil dengan golongan yang berpendapatan yang besar. Hanya selepas kewujudan masyarakat yang adil, semua rakyat di dalam masyrakat boleh menikmati kemakmuran negara atau kemakmuran ekonomi bersama-sama. Dengan cita-cita ini, Koperasi akan bekerjasama dengan kerajaan untuk membanteras kemiskinan dan penindasan dalam ekonomi untuk mewujudkan masyarakat yang adil dan saksama.