Laporan kajian pembentukan DNA UiTM - Shahibi, Mohd Sazili (Universiti Teknologi MARA, 2021)
Pada umumnya, Identiti Organisasi (IO) adalah kemampuan sesebuah organisasi untuk menentukan ciri-ciri teras yang tersendiri, khusus dan lestari. Melihat dari sudut fungsi, konstruk sosial, pascamodenisme dan psikodinamik, IO ini menekankan dialektik dalaman luaran identiti kolektif pemegang taruh di dalam sesebuah organisasi tersebut dan diwarisi daripada satu generasi ke generasi seterusnya. Berdasarkan identiti yang terbentuk, IO lahir melalui bentuk, fungsi, tingkah laku dan emosi.