Penggunaan minyak zaitun sebagai rawatan orang Melayu lama dalam kitab Tayyib al-ihsan fi tibb al- insan karangan Wan Ahmad ibn Wan Muhammad Zayn Al-Fathani / Muhammad Hafiz Rosli dan Kamarul Azuan Shah Mohd Mashuti - Rosli, Muhammad Hafiz; Mohd Mashuti, Kamarul Azuan Shah (Center for Islamic Philantrophy & Social Finance (CIPSF), 2023)
Kajian ini meneroka penggunaan minyak zaitun sebagai rawatan dalam kitab "Tayyib al-Ihsan fi Tibb al-Insan" yang dikarang oleh Wan Ahmad ibn Wan Muhammad Zayn al-Fathani, seorang ulama Melayu terkemuka dalam bidang perubatan tradisional. Kitab ini merupakan satu lagi karya cemerlang dalam warisan ilmiah Melayu yang mencerminkan gabungan ilmu perubatan Islam dan tradisi Melayu. Kajian ini berfokus pada penggunaan minyak zaitun dalam amalan perubatan orang Melayu lama, sebagaimana digambarkan dalam kitab tersebut. Minyak zaitun telah lama dihargai dalam perubatan tradisional Islam kerana khasiatnya yang pelbagai. Kajian ini akan menganalisis cara penggunaan minyak zaitun, sama ada dalam rawatan penyakit atau sebagai satu elemen dalam amalan kesihatan harian. Selain itu, kajian ini juga akan menyelidik perkaitan penggunaan minyak zaitun dalam konteks budaya dan tradisi Melayu. Bagaimana minyak zaitun disesuaikan dengan amalan perubatan tradisional Melayu dan adakah terdapat unsur-unsur tempatan yang memberikan keunikan kepada penggunaan minyak zaitun dalam masyarakat Melayu.Hasil kajian ini diharapkan dapat menyumbang kepada pemahaman yang lebih mendalam tentang penggunaan minyak zaitun dalam perubatan tradisional Melayu dan mengekalkan warisan ilmiah Melayu yang kaya dalam bidang perubatan tradisional. Selain itu, ia juga boleh memberikan panduan kepada masyarakat masa kini tentang potensi manfaat minyak zaitun dalam aspek kesihatan dan kegunaannya dalam amalan harian.