Karnival Kimia Malaysia / Marina Mokhtar, Mohd Bukhari Md Yunus and Noorezal Atfyinna Mohd Napiah - Mokhtar, Marina; Md Yunus, Mohd Bukhari; Mohd Napiah, Noorezal Atfyinna (Unit Penerbitan Jabatan Sains Gunaan, 2024)
15 Jun 2023 - Jabatan Sains Gunaan telah dijemput untuk membuka pameran STEM di Karnival Kimia Malaysia (K2M) kali ini yang diadakan di AIMST University, Bedong, Kedah. Seramai 6 orang staf yang terlibat sebagai pempamer dan juri pertandingan. K2M adalah anjuran Institut Kimia Malaysia bersama AIMST University dan Jabatan Kimia Malaysia. Antara objektif program adalah untuk memperkasakan pengetahuan kimia dalam kalangan murid sekolah dan komuniti. Aktiviti-aktiviti yang terdapat dalam K2M ialah pertandingan 3-minutes Pitching, pertandingan inovasi sekolah, ceramah dan pameran sains. Semoga program seperti ini memberi manfaat kepada masyarakat.