Analisa sorotan kajian mengenai Shaykh ‘Abdullah ‘Arif dan karya Bahr Al-Lahut / Amin Che Ahmat dan Izatul Akmar Ismail - Che Ahmat, Amin; Ismail, Izatul Akmar (Center for Islamic Philantrophy & Social Finance (CIPSF), 2023)
Shaykh ‘Abdullah ‘Arif merupakan salah seorang tokoh pendakwah Islam yang awal menyebarkan Islam di Nusantara. Penemuan manuskrip Bahr alLahut dalam katalog di Perpustakaan Universiti Leiden, Belanda dan Purpustakaan Negara Malaysia mengukuhkan dan membuktikan kewujudannya. Namun kajian mengenai Shaykh ‘Abdullah ‘Arif dan manuskrip Bahr al-Lahut yang terbatas telah menimbulkan polemik perbahasan yang berlarutan dalam kalangan pengkaji manuskrip dan sejarah Islam di Nusantara. Antara isu-isu yang timbul adalah mengenai akidah Shaykh ‘Abdullah ‘Arif dan tarikh penulisan Bahr al-Lahut yang tidak dapat dipastikan secara tepat. Justeru, objektif kajian ini menghuraikan latar belakang Shaykh ‘Abdullah ‘Arif dan menganalisis kajian-kajian lepas berkaitan manuskrip Bahr al-Lahut. Metodologi kajian ini berbentuk kualitatif menggunakan pendekatan analisis kajian-kajian lepas dan kandungan dari salinan teks asal manuskrip Bahr al-Lahut. Hasil kajian mendapati Shaykh ‘Abdullah ‘Arif merupakan salah seorang pendakwah awal dari Arab yang berusaha menyebarkan Islam menerusi karya Bahr alLahut menerusi pengajaran ilmu tauhid dan tasawuf. Dapatan kajian lepas menjelaskan beliau didakwa mempunyai pengaruh syiah yang dilihat dominan melalui doktrin wahdah al-wujud dan Nur Muhammad. Namun, terdapat juga kajian lepas yang mendapati asas akidah Shaykh ‘Abdullah ‘Arif adalah berfahaman Ahli Sunnah Wal Jamaah kerana membincangkan konsep menafikan jihah dalam mentauhidkan Allah SWT. Selain itu, pengkaji juga mendapati tiada kesepakatan dalam kalangan penyelidik terdahulu yang mampu menjelaskan tarikh sebenar secara tepat penulisan karya ini. Bagi merungkai permasalahan ini wujud keperluan kajian lanjutan dengan menganalisis aspek fizikal manuskrip asal Bahr al-Lahut bagi mengetahui tarikh penulisan dengan lebih tepat.