Bridge Challenge / Ainnie Rahayu Abdullah and Nurul Izza Husin - Abdullah, Ainnie Rahayu; Husin, Nurul Izza (Unit Penerbitan Jabatan Sains Gunaan, 2024)
Pada minggu pertama November 2023, para pelajar kursus UED101 telah menyertai satu cabaran yang unik - Bridge Challenge! Aktiviti ini telah diadakan khusus untuk memperkukuhkan kemahiran berfi kir secara kritis dan memupuk semangat kerjasama dalam suasana yang penuh cabaran. Dalam sesi yang berlangsung selama satu jam, pelajar dibahagikan kepada kumpulan kecil dan diberi tugas untuk membina jambatan yang kukuh serta kemas dengan hanya menggunakan beberapa helaian kertas A4 dan pita pelekat. Selepas sesi pembinaan, pengadilan bermula dengan meletakkan beberapa beban pemberat di atas jambatan yang telah dibina oleh setiap kumpulan. Jambatan yang mampu menanggung beban dengan kestabilan dan ketinggian yang sesuai dinilai sebagai jambatan terbaik. Kriteria penilaian termasuklah kekukuhan struktur, ketinggian jambatan, dan kekemasan hasil kerja.