Fermostat MK 2 / Hamzan Zin and Mohd. Zulkifli Muda - Zin, Hamzan; Muda, Mohd. Zulkifli (1991)
Jika dilihat secara kasar projek ini banyak »elibatkac pengunaan alat-alat elektronik tetapi kami ingin menekankan penggunaan power devices yang memainkan peranan utarna dalam menjayakan projek kami. Alat yang dimaksudkan ialah triac yang berperanan sebagai suis bertindak untuk membenar atau menghalang arus dari mengalir kepada beban. Pada amnya alat di reka bertujuan untuk menjimatkan penggunaan kuasa secara mengawal kuasa keluaran dari sesuatu alat iaitu mengawal nilai arus (l) dari perkaitan P = I R atau P = IV. Alat pengawal haba boleh digunakan untuk semua peralatan pemanasan yang banyak di gunakan dalan kehidupan seharian. Contohnya ialah pemanas air, penghawa dingin, pembakar(avon) dan sebagainya. Ini hanya ditujukan kepada negara-negara yang bersesuaian sahaja. Pengendalian alat pengawal haba ini adalah secara Manually control,