Pembelajaran kolaboratif / Nurul Izza Husin and Ainnie Rahayu Abdullah - Husin, Nurul Izza; Abdullah, Ainnie Rahayu (Jabatan Sains Gunaan, 2024)
Pengajaran Kolaboratif adalah pendekatan terkini dalam dunia pendidikan abad ke-21 yang bertujuan untuk memudahkan cara pengajaran, mendidik, membimbing dan melatih pelajar bagi memperkasa pembelajaran kendiri pelajar. Ia merujuk kepada inisiatif pengajaran yang melibatkan beberapa orang tenaga pengajar dalam kalangan pensyarah dan rakan industri dari pelbagai bidang kepakaran. Tiga aspek utama dalam melaksanakan pengajaran kolaboratif termasuk kolaborasi sama ada dalam pembangunan kandungan, penyampaian, atau penilaian. Sejajar dengan itu, beberapa pensyarah JSG telah menjalankan Pengajaran Kolaboratif bersama Industri dan universiti awam seperti USM bagi beberapa kod kursus pada semester Oktober – Februari 2023 dan Mac-Julai 2023. Pemilihan Model 2 iaitu Kolaborasi Penyampaian telah dipilih berpandukan kepada Kerangka Pengajaran Kolaboratif dan Pelaksanaannya di Universiti Teknologi MARA.